beats by dre cheap

Kupuj domace, kupuj srcem

Svima nam je, siguran sam, poznata reklama koja se vrti na našim malim ekranima i čiju poruku sam naveo u naslovu svoje teme. Reklama je snimljena izuzetno profesionalno i poruka koju nosi vrijedna je za sve nas. Neću govoriti ništa s političkog aspekta - građanska dužnost mi je da pohvalim ovu reklamu jer nosi važnu poruku za sve njene građane i nadam se da je barem za 1 % pogurala prodaju domaćih proizvoda. Naravno, nadam se...

Dosta o reklami, pričajmo malo o činjenicama. Ne znam tačne kvantitativne podatke o prodaji domaćih proizvoda, ali kao i svaki drugi građanin dobijam isti utisak kada uđem u trgovinu - nema domaćih proizvoda! Uredu, malo pretjerujem. Ima ih, ali su neprimjetni. Ne zato što njihova kvaliteta nije ravna kvaliteti uvezenih proizvoda, nego zato što je broj domaćih proizvoda u poređenju sa brojem uvezenih, stranih proizvoda smiješan.

Znate već, uđete u trgovinu da kupite vodu i na policama zateknete hrpu stranih voda. A BiH ima vode koje osvajaju medalje za kvalitet priznate u cijelom svijetu. Pazite, ne radi se ovdje o malom problemu. Iz naše države izlazi ogroman novac samo na trgovanju osnovnim životnim potrepštinama. O ostalim stvarima ne smijem ni da govorim, cifre su ogromne i poražavajuće.

Ne treba nam matematika, svi znamo da kupovina uvezenih proizvoda naš novac šalje izvan BiH. Međutim, nije problem samo u kupovini bh. proizvoda. Problem je i sama njihova proizvodnja i distribucija na tržište. Svaki dan nas "obraduju" otvaranjem novih tržnih centara u kojima nemamo kupiti ništa drugo nego hrpu kineskih proizvoda, čiji rok trajanja je svima poznat. Cilj je jedan - dobrobit pojedinca na štetu cijele zajednice. Gospodo, neće trajati zauvijek. Ovakva priča ima tri moguća završetka: ili će novac iz BiH otići i zauvijek nestati, ili će BiH otići u beskonačno velike dugove i bankrotirati, ili će se velikani Bosne i Hercegovine konačno probuditi iz svog vječnog sna i ulagati u industriju i poticati proizvodnju domaćih proizvoda.

A šta mali čovjek može učiniti povodom toga? Može kupiti domaći proizvod i potruditi se da podržava proizvode koji su nastali u njegovoj domovini. Kupovinom domaćih proizvoda, gdje god je to moguće, radimo u korist samom sebi. Svaki naš potez utiče na našu državu i na našu zajednicu

I zato... Kupuj domaće, kupuj srcem... Za svoje dobro. I dobrobit cijele zajednice.

Hvala vam.

Za bolju Bosnu i Hercegovinu
http://braun.blogger.ba
04/09/2012 21:15