Za bolju Bosnu i Hercegovinu

Dobrodošli na moj blog

04.09.2012.

Kupuj domace, kupuj srcem

Svima nam je, siguran sam, poznata reklama koja se vrti na našim malim ekranima i čiju poruku sam naveo u naslovu svoje teme. Reklama je snimljena izuzetno profesionalno i poruka koju nosi vrijedna je za sve nas. Neću govoriti ništa s političkog aspekta - građanska dužnost mi je da pohvalim ovu reklamu jer nosi važnu poruku za sve njene građane i nadam se da je barem za 1 % pogurala prodaju domaćih proizvoda. Naravno, nadam se...

Dosta o reklami, pričajmo malo o činjenicama. Ne znam tačne kvantitativne podatke o prodaji domaćih proizvoda, ali kao i svaki drugi građanin dobijam isti utisak kada uđem u trgovinu - nema domaćih proizvoda! Uredu, malo pretjerujem. Ima ih, ali su neprimjetni. Ne zato što njihova kvaliteta nije ravna kvaliteti uvezenih proizvoda, nego zato što je broj domaćih proizvoda u poređenju sa brojem uvezenih, stranih proizvoda smiješan.

Znate već, uđete u trgovinu da kupite vodu i na policama zateknete hrpu stranih voda. A BiH ima vode koje osvajaju medalje za kvalitet priznate u cijelom svijetu. Pazite, ne radi se ovdje o malom problemu. Iz naše države izlazi ogroman novac samo na trgovanju osnovnim životnim potrepštinama. O ostalim stvarima ne smijem ni da govorim, cifre su ogromne i poražavajuće.

Ne treba nam matematika, svi znamo da kupovina uvezenih proizvoda naš novac šalje izvan BiH. Međutim, nije problem samo u kupovini bh. proizvoda. Problem je i sama njihova proizvodnja i distribucija na tržište. Svaki dan nas "obraduju" otvaranjem novih tržnih centara u kojima nemamo kupiti ništa drugo nego hrpu kineskih proizvoda, čiji rok trajanja je svima poznat. Cilj je jedan - dobrobit pojedinca na štetu cijele zajednice. Gospodo, neće trajati zauvijek. Ovakva priča ima tri moguća završetka: ili će novac iz BiH otići i zauvijek nestati, ili će BiH otići u beskonačno velike dugove i bankrotirati, ili će se velikani Bosne i Hercegovine konačno probuditi iz svog vječnog sna i ulagati u industriju i poticati proizvodnju domaćih proizvoda.

A šta mali čovjek može učiniti povodom toga? Može kupiti domaći proizvod i potruditi se da podržava proizvode koji su nastali u njegovoj domovini. Kupovinom domaćih proizvoda, gdje god je to moguće, radimo u korist samom sebi. Svaki naš potez utiče na našu državu i na našu zajednicu

I zato... Kupuj domaće, kupuj srcem... Za svoje dobro. I dobrobit cijele zajednice.

Hvala vam.

04.09.2012.

Pjesmom i roštiljadama do fotelja

Nije tajna da su pred nama još jedni izbori. Ovoga puta, biramo vlast na lokalnom nivou, tj. ljude koji ce svjesno i odgovorno da vode opštinu u kojoj živimo. To "svjesno i odgovorno" u našim životima međutim, postalo je samo bajka. Šta je naša realnost?

Realnost je takva da se vlast u ovoj državi sjeti svojih građana samo pred izbore. A mi šutimo, trpimo, gledamo šta se radi i dajemo svoj glas. Promijeniti odluku svih građana nije moguće. Ako je većina dovoljno glupa da bira na vlast one koji ju gaze i ponizavaju - pa neka! Bicemo nacija čiju zajednicu vode oni koji za njene građane uopšte ne brinu. Ne mrze oni nas, njih jednostavno nije briga kako je običnom čovjeku, jer njima ne fali ništa. Svaki ministar ima 5000 KM platu, nov automobil, vlastitog vozača, besplatan telefon, stan itd. itd. Pretjerano? Itekako!

Recimo da nije pretjerana plata. Hmm... Šta treba da uradi neko da godišnje zaradi 60.000 KM, ima sve navedene beneficije i živi kao kralj? Realno, ne samo da treba da radi svoj posao, nego treba da umire od posla, da narodu sve cvjeta, da ucenicima obezbijedi knjige za skolu, da se daju poticaju domacim poljoprivrednicima, da smanji uvoz stvari kojih, siguran sam, mozemo i sami mnogo bolje proizvoditi... Da bilo sta uradi, kako bi nama bilo bolje! Ipak, te njihove plate nisu spale s neba! Sve je to porez koji smo platili mi, obični ljudi! Zauzvrat ne dobijamo autoput, ne dobijamo kulturno-sportske centre, ne dobijamo parkove, ne dobijamo firme, poticaje, poštene plate, naučno-istraživačke centre za našu perspektivnu i veoma pametnu omladinu!

Šipak. Dobijamo koncerte i roštiljade dva puta godišnje. Jednom da im damo ministarske fotelje, drugi put da im damo opštinske fotelje. Nije bitno što Bosna gori već 10 dana. Bitno je da je u mojoj mjesnoj zajednici gostovao pjevač i da je određena osoba lagala sve prisutne svojim veličanstvenim idejama i poduhvatima.

Hajmo malo bit' pametiniji. Hoćemo promjene. Hoćemo posao, obrazovanje, nauku, kulturu, sport! A pjevat' ćemo i mezit' poslije toga.

Hvala svima koji su izdvojili vrijeme da pročitaju ovaj tekst.

<< 09/2012 >>
nedponutosricetpetsub
01
02030405060708
09101112131415
16171819202122
23242526272829
30

FACEBOOK GRUPA

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

BROJAČ POSJETA
876

Powered by Blogger.ba