Za bolju Bosnu i Hercegovinu

Dobrodošli na moj blog

04.09.2012.

Kupuj domace, kupuj srcem

Svima nam je, siguran sam, poznata reklama koja se vrti na našim malim ekranima i čiju poruku sam naveo u naslovu svoje teme. Reklama je snimljena izuzetno profesionalno i poruka koju nosi vrijedna je za sve nas. Neću govoriti ništa s političkog aspekta - građanska dužnost mi je da pohvalim ovu reklamu jer nosi važnu poruku za sve njene građane i nadam se da je barem za 1 % pogurala prodaju domaćih proizvoda. Naravno, nadam se...

Dosta o reklami, pričajmo malo o činjenicama. Ne znam tačne kvantitativne podatke o prodaji domaćih proizvoda, ali kao i svaki drugi građanin dobijam isti utisak kada uđem u trgovinu - nema domaćih proizvoda! Uredu, malo pretjerujem. Ima ih, ali su neprimjetni. Ne zato što njihova kvaliteta nije ravna kvaliteti uvezenih proizvoda, nego zato što je broj domaćih proizvoda u poređenju sa brojem uvezenih, stranih proizvoda smiješan.

Znate već, uđete u trgovinu da kupite vodu i na policama zateknete hrpu stranih voda. A BiH ima vode koje osvajaju medalje za kvalitet priznate u cijelom svijetu. Pazite, ne radi se ovdje o malom problemu. Iz naše države izlazi ogroman novac samo na trgovanju osnovnim životnim potrepštinama. O ostalim stvarima ne smijem ni da govorim, cifre su ogromne i poražavajuće.

Ne treba nam matematika, svi znamo da kupovina uvezenih proizvoda naš novac šalje izvan BiH. Međutim, nije problem samo u kupovini bh. proizvoda. Problem je i sama njihova proizvodnja i distribucija na tržište. Svaki dan nas "obraduju" otvaranjem novih tržnih centara u kojima nemamo kupiti ništa drugo nego hrpu kineskih proizvoda, čiji rok trajanja je svima poznat. Cilj je jedan - dobrobit pojedinca na štetu cijele zajednice. Gospodo, neće trajati zauvijek. Ovakva priča ima tri moguća završetka: ili će novac iz BiH otići i zauvijek nestati, ili će BiH otići u beskonačno velike dugove i bankrotirati, ili će se velikani Bosne i Hercegovine konačno probuditi iz svog vječnog sna i ulagati u industriju i poticati proizvodnju domaćih proizvoda.

A šta mali čovjek može učiniti povodom toga? Može kupiti domaći proizvod i potruditi se da podržava proizvode koji su nastali u njegovoj domovini. Kupovinom domaćih proizvoda, gdje god je to moguće, radimo u korist samom sebi. Svaki naš potez utiče na našu državu i na našu zajednicu

I zato... Kupuj domaće, kupuj srcem... Za svoje dobro. I dobrobit cijele zajednice.

Hvala vam.

04.09.2012.

Pjesmom i roštiljadama do fotelja

Nije tajna da su pred nama još jedni izbori. Ovoga puta, biramo vlast na lokalnom nivou, tj. ljude koji ce svjesno i odgovorno da vode opštinu u kojoj živimo. To "svjesno i odgovorno" u našim životima međutim, postalo je samo bajka. Šta je naša realnost?

Realnost je takva da se vlast u ovoj državi sjeti svojih građana samo pred izbore. A mi šutimo, trpimo, gledamo šta se radi i dajemo svoj glas. Promijeniti odluku svih građana nije moguće. Ako je većina dovoljno glupa da bira na vlast one koji ju gaze i ponizavaju - pa neka! Bicemo nacija čiju zajednicu vode oni koji za njene građane uopšte ne brinu. Ne mrze oni nas, njih jednostavno nije briga kako je običnom čovjeku, jer njima ne fali ništa. Svaki ministar ima 5000 KM platu, nov automobil, vlastitog vozača, besplatan telefon, stan itd. itd. Pretjerano? Itekako!

Recimo da nije pretjerana plata. Hmm... Šta treba da uradi neko da godišnje zaradi 60.000 KM, ima sve navedene beneficije i živi kao kralj? Realno, ne samo da treba da radi svoj posao, nego treba da umire od posla, da narodu sve cvjeta, da ucenicima obezbijedi knjige za skolu, da se daju poticaju domacim poljoprivrednicima, da smanji uvoz stvari kojih, siguran sam, mozemo i sami mnogo bolje proizvoditi... Da bilo sta uradi, kako bi nama bilo bolje! Ipak, te njihove plate nisu spale s neba! Sve je to porez koji smo platili mi, obični ljudi! Zauzvrat ne dobijamo autoput, ne dobijamo kulturno-sportske centre, ne dobijamo parkove, ne dobijamo firme, poticaje, poštene plate, naučno-istraživačke centre za našu perspektivnu i veoma pametnu omladinu!

Šipak. Dobijamo koncerte i roštiljade dva puta godišnje. Jednom da im damo ministarske fotelje, drugi put da im damo opštinske fotelje. Nije bitno što Bosna gori već 10 dana. Bitno je da je u mojoj mjesnoj zajednici gostovao pjevač i da je određena osoba lagala sve prisutne svojim veličanstvenim idejama i poduhvatima.

Hajmo malo bit' pametiniji. Hoćemo promjene. Hoćemo posao, obrazovanje, nauku, kulturu, sport! A pjevat' ćemo i mezit' poslije toga.

Hvala svima koji su izdvojili vrijeme da pročitaju ovaj tekst.

02.09.2012.

Jedno dobro djelo za jedan ljepsi dan

Zelim prije svega istaknuti da sam isti post objavio prije nekoliko dana na 6yka.com (buka.ba), pod pseudinimom Dr. Sheldon Cooper, ali sam na blogger presao zbog vise potencijalnih citatelja. Moje tekstove moci cete citati i na braun.blogger.ba i na blogovina portala Buka.

Ja sam jedan od onih (luđaka) koji čvrsto svim svojim srcem vjeruju da se BiH može promijeniti. Neću sada pisati o problemima koji trebaju biti rješeni, jer smatram da ih svi već odavno predobro poznaju. Također, imam osjećaj da za života ne mogu nabrojati stvari koje bih promjenio ovdje. Bacimo surovu realnost za promjenu malo na stranu...

Ja kazem: Hajmo promijeniti BiH! Napraviti od nje ljepsu zivotnu sredinu.

Vi kazete: Ti si lud! To se ne radi tek tako...

Naravno, promijeniti BiH ne mozemo. Mozemo se okupiti, protestovati, ali nista korisno necemo postici za neko krace vrijeme. Stanje u ovoj drzavi se moze promijeniti, ali kako? Napadajuci politicare? Napadajuci neodgovorne radnike pojedinih institucija? Ratujuci? Mozda...

Ali, promjena u najvecoj politickoj katastrofi u Svemiru, ne dolazi za jedan dan. Ne, ona ne dolazi ni za 20 godina. Ona dolazi promjenom generacija. I sami smo svjedoci da je ova nova generacija omladine za jednu ljestvicu bolja od prosle. A tako treba da bude i sljedeca, pa i ona poslije nje i tako u nedogled. Ne nadmecimo se s EU i ne govorimo: "Ah, kako je tamo lijepo, ovdje je katastrofa". Prije nego pricamo o komsijinoj basti, pogledajmo svoju. Prije nego djelujemo na nivou drzave, pogledajmo jedan kanton. Pogledajmo opstinu, pogledajmo selo svoje, pogledajmo sebe. Radimo li mi na stetu drzave? Trazimo li štelu gdje god stignemo, krademo li, jesmo li mozda uvrijedili svojim ponasanjem nekoga? Jesmo li parkirali automobil na cesti da ometamo normalan saobracaj, imamo li opasnog psa koji prijeti komsijama, ometa li nasa glasna muzika nekome drugom normalan zivot? Jesmo li bacili otpadak na ulicu, ili u kantu predvidjenu za njeg?

Dragi narode Bosne i Hercegovine, zivimo u najljepsoj zemlji na svijetu. Ali ona se nece nikada promijeniti, sve dok se mi sami ne promijenimo. Situacija u drzavi se nece promijeniti, dok se mi kao osobe ne popravimo, ne sredimo vlastiti zivot i ne budemo primjer drugima, a prije svega svojoj djeci.

Ucinimo danas jedno dobro djelo, ucinimo sutra dva, prekosutra tri... Izbacimo lose navike. Uistinu, pojedinac ne moze promijeniti svijet. Ali moze drugog pojedinca... A to znam iz licnog iskustva. Ucinimo dobro djelo, koje ce nama, a siguran sam i drugima, uljepsati dan. Jedno po jedno, promijenit cemo i ovu katastrofu. Tiha voda brijege odnosi...

Hvala Vam na izdvojenom vremenu.

<< 09/2012 >>
nedponutosricetpetsub
01
02030405060708
09101112131415
16171819202122
23242526272829
30

FACEBOOK GRUPA

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

BROJAČ POSJETA
1229

Powered by Blogger.ba